Groene praktijk in protestantse gemeenten nog beperkt, bewustzijn en bereidheid wel aanwezig

Onderzoeker Tjirk van der Ziel bevroeg kerkrentmeesters, diakenen, predikanten en andere kerkleden op de thema’s energie, watergebruik, duurzame financiën, recycling en duurzaam grondgebruik. Daarnaast is onderzocht of, en op welke manier het thema duurzaamheid leeft onder kerkleden. 

Een kleine voorhoede van 9% van de protestantse gemeenten is op uiteenlopende groene thema’s zeer actief. Nog eens 20% is op meerdere punten bezig met verduurzaming van de kerk. Tweederde van de gemeenten is beduidend minder actief, maar vrijwel iedere onderzochte kerk werkt op minimaal een of twee thema’s aan vergroening. Van de kerken in het onderzoek was slechts 3% aangemeld bij het initiatief Groene Kerken, daarmee richtte dit onderzoek zich met name op kerken die zichzelf niet expliciet als duurzame kerk beschouwen.

Ruimte voor vergroening

De onderzoeker ziet  veel ruimte voor ontwikkeling van verduurzaming. De groei van maatschappelijke aandacht voor duurzaamheid neemt toe en een deel van de kerken lijkt hierin nu de eigen verantwoordelijkheid te willen oppakken. 

René de Reuver: “We kunnen als kerk meer het voortouw nemen door een voorbeeld te geven in groene activiteiten, bijvoorbeeld met zonnepanelen en isolatie of groen bankieren. Belangrijk is dat we als kerk duurzaamheid blijven verankeren in het geloofsleven van mensen. Daar valt nog veel te doen, laat het onderzoek zien. Daarin kunnen we als kerk een belangrijke aanjager zijn.”

Bewustwording en draagvlak

Een duurzame levensstijl krijgt in de helft van de kerken aandacht via de preek of liturgie. Ook in gespreksgroepen, via themalezingen of andere activiteiten werken veel kerken aan bewustzijn. Ruim vier op de tien kerken besteedt expliciet aandacht aan duurzaamheid in het eigen beleidsplan. Het grootste verschil met kerken die dat niet doen laat zich zien bij draagvlak onder gemeenteleden. Als een beleidsplan aandacht heeft voor groene activiteiten, dan is bij meer dan driekwart van de kerken daar veel steun voor. Maar als een beleidsplan niets zegt over groene activiteiten, dan ondervindt ruim vier op de tien kerken steun. Een op de zeven protestantse gemeenten is nog beperkt bezig met duurzaamheid. Kleine of krimpende kerken hebben geven vaak aan de financiële middelen of mensen te missen om voortvarend met duurzaamheid aan de slag te gaan. 

Dit onderzoek is onderdeel van een breder project dat de CHE samen met de Radboud Universiteit uitvoert. De komende jaren wordt dit onderzoek verder uitgebreid naar de Europese context, om te onderzoeken hoe kerken in verschillende landen met duurzaamheid omgaan.

Download het rapport hier

 lees verder
 
Rainbow speelt hoofdrol bij pinksteractie kids op Urk  

De gemeente op Urk organiseert normaal ieder jaar een bazar waarmee geld wordt ingezameld voor zendingsprojecten. “Toen dat in coronatijd niet meer kon, hebben we het anders aangepakt,” vertelt Bakker. “In januari was onze eerste Bazaringo-avond een feit: een online spelshow-avond met een boodschappenspel, ‘wie ben ik’ en verschillende bingorondes.” 

Aan de slag voor andere kinderen

De avond werd zo’n succes dat Bakker besloot deze in mei te herhalen, maar dan voor kinderen. “Op 19 mei zal deze speciale editie worden gehouden, ik presenteer die samen met zangeres Elly Zuiderveld. Elly zal de avond muzikaal opluisteren met haar mooie liedjes.” Kinderen kunnen voor 3 euro een bingokaartje kopen, voor 15 euro koop je zes kaarten. Alle kinderen die meedoen krijgen een spaardoosje van Kids in Actie, het kinderprogramma van Kerk in Actie. Dat spaardoosje kunnen ze vullen door klusjes te doen in de omgeving. Als ze minimaal 15 euro hebben gespaard, krijgen ze een Rainbow-knuffel. Degene met het hoogste bedrag, maakt kans op een grote Rainbow van maar liefst 100 cm. Bakker: “Zo stimuleren we kinderen om aan de slag te gaan voor andere kinderen die nog niet van Jezus hebben gehoord.”

In massa denken

Tijdens de kinder-bazaringo wordt de uitslag van de spaaractie bekendgemaakt. “Tijdens de avond komt ook een qr-code in beeld, zodat mensen een gift kunnen overmaken.” De verwachte opkomst is groot. De gemeente op Urk telt zo'n 1500 jongeren onder de 25 jaar. “Met deze Bazaringo mikken we op kinderen in de zondagsschoolleeftijd. Dat zijn er zo’n 350. Hier op Urk kun je altijd in massa denken. Er is grote animo voor deze activiteiten.” Op dit moment zijn al 480 bingokaarten verkocht. “De ervaring hier op Urk leert dat er - voor het 19 mei is - nog veel meer zullen zijn.”

Doe ook mee

Met het Kids in Actie-programma van Kerk in Actie worden kinderen op een speelse en eigentijds manier betrokken bij (wereld)diaconaat, bijvoorbeeld bij uw collecteproject. Duif Rainbow van Kids in Actie speelt een hoofdrol. Lees hier hoe u via Kids in Actie en Rainbow kinderen in uw gemeente kunt betrekken bij diaconaat, op weg naar Pinksteren:

1. Bestel gratis tickets voor familieconcerten

In de periode naar Pinksteren organiseren we elke week een online kinderconcert. Bestel gratis tickets van concerten van Marcel en Lydia Zimmer, Simara & Kids Crew samen met Elly Zuiderveld of voor de familievoorstelling van Schapen en Zo! via kerkinactie.nl/pinksteren.

2. Bestel een gratis kinder-cd

Een aantal van de liedjes van Marcel en Lydia staan ook op de DaaromPinksteren-CD ‘Feest van hoop’. Daar vindt u ook het nieuwe couplet van het Rainbowlied ‘Feest van hoop’, dat Marcel en Lydia bij de campagne hebben geschreven. U kunt een gratis cd aanvragen op  daarompinksteren.nl.

3. Stuur Feest van Hoop-kaarten naar mensen in de buurt

Meer dan ooit leven we in een tijd waarin we hoop willen delen, de ander een hart onder de riem willen steken. Dat kan met de ‘Feest van hoop’-kaarten, getekend door kinderen uit het azc in Almere. Deze zijn te bestellen via de webwinkel van de Protestantse Kerk.

4. Doe mee met de PinQsteRchallenge

Van Hemelvaart t/m 1e Pinksterdag kunt u met uw gemeente meedoen aan de PinQsteRchallenge, een coronaproof spel voor jong en oud. Het is een feest voor iedereen! In uw dorp of wijk verschijnen steeds meer gekleurde vlaggetjes met een climax op Pinksteren: feest van Hoop! Doe mee

5. Kindernevendienst 

Voor kinderen is er een kindernevendienstprogramma. Voor thuis is er een kant-en-klaar filmpje, met daarin liedjes uit de concerten over Pinksteren en hoop. Wie op Pinksteren fysiek bij elkaar komt kan gebruik maken van deze filmpjes en een uitgewerkt programma. Via het formulier onderaan deze pagina kunt u de materialen gratis aanvragen.

6. Vier Pinksteren met kliederkerk

Deel het pinkstervuur en organiseer als kerk of in de wijk een kleinschalige kliederkerk. Download het coronaproof pinksterprogramma voor kleine groepen. Wilt u thuis met uw familie aan de slag met kliederkerk? Vraag een gratis pakket aan met het Kliederkerk Thuis-doeboek Zomer, de Kliederkerk CD met wereldband Trinity en een kant-en-klaar kliederkerk pinksterprogramma op kliederkerk.nl/pinksteren

7. Rainbow

Doet uw gemeente mee met de pinkstercampagne? Vraag dan de consulent van jullie regio een gratis grote Rainbow aan! Kijk voor de gegevens op kerkinactie.nl/consulenten.

Luister en zing het nieuwe Rainbowlied 'Feest van Hoop' met de kinderen in uw gemeente.

8. Acties voor de hele gemeente

Jong Protestant heeft een prachtige sponsorbingo ‘Feest van hoop’ gemaakt. Kinderen kunnen met negen leuke acties aan de slag om geld op te halen voor het project Lichtpunten voor Syrische vluchtelingen. Met de dienstenmarkt Feest van Hoop kan iedereen, thuis of al in de kerk, meedoen. Op de markt biedt je je diensten of producten aan die andere gemeenteleden kunnen kopen. En voor kinderen tot 8 jaar is er een Rainbow-speurtocht, die u als gemeente met Pinksteren kunt organiseren langs gemeenteleden. 

Kindernevendienstmaterialen aanvragen

Vul het onderstaande formulier in en u ontvangt de materialen voor uw kindernevendienst in uw mailbox. 

Formulier

Kindernevendienstmaterialen Pinksteren

 

 lees verder
 
Maak samen met Kerk in Actie een 'Feest van Hoop' van Pinksteren

Zelden beleefden we wereldwijd zulke ingrijpende tijden. Altijd laten juist kinderen zien dat het leven ondanks alles doorgaat. Met de pinkstercampagne ‘Feest van Hoop’ wil Kerk in Actie die hoop doorgeven, ver weg en dichtbij. Ook uw gemeente kan op allerlei manieren meedoen. Hieronder vindt u een overzicht van alle mogelijkheden. Alle activiteiten zijn zowel online als fysiek te organiseren en in beide gevallen coronaproof. 

Wat kunt u doen?

 

1. Luister mee naar kinderconcerten of een familievoorstelling

In de periode naar Pinksteren organiseren we elke week een online kinderconcert. Leuk om samen met de club naar te kijken, of gewoon thuis. Bestel gratis tickets van concerten van Marcel en Lydia Zimmer, Simara & Kids Crew samen met Elly Zuiderveld of voor de familievoorstelling van Schapen en Zo! Gratis online tickets zijn te bestellen via kerkinactie.nl/pinksteren.

Een aantal van de liedjes van Marcel en Lydia staan ook op de DaaromPinksteren-CD ‘Feest van hoop’. Daar vindt u ook het nieuwe couplet van het Rainbowlied ‘Feest van hoop’, dat Marcel en Lydia bij de campagne hebben geschreven. U kunt een gratis cd aanvragen op  daarompinksteren.nl.

2. Stuur Feest van Hoop-kaarten naar mensen in de buurt

Meer dan ooit leven we in een tijd waarin we hoop willen delen, de ander een hart onder de riem willen steken. Dat kan met de ‘Feest van hoop’-kaarten, getekend door kinderen uit het azc in Almere. Deze zijn te bestellen via de webwinkel van de Protestantse Kerk.

3. Doe mee met de PinQsteRchallenge

Van Hemelvaart t/m 1e Pinksterdag kunt u met uw gemeente meedoen aan de PinQsteRchallenge, een coronaproof spel voor jong en oud. Het is een feest voor iedereen! In uw dorp of wijk verschijnen steeds meer gekleurde vlaggetjes met een climax op Pinksteren: feest van Hoop! Doe mee

4. Vier mee in Pinksterdienst, kindernevendienst of met kliederkerk

Voor de dienst op Pinksterzondag zijn er tips en suggesties die predikanten kunnen gebruiken om er een feest van hoop van te maken. Liederen, ideeën en suggesties hoe het thema hoop kan worden verwerkt in de dienst en in de preek. Download de suggesties voor de Pinksterdienst. Ook is er een symbolische bloemschikking gemaakt in het teken van 'Feest van de Hoop'. Download hier een handige werkbeschrijving.

Voor kinderen is er een kindernevendienstprogramma. Voor thuis is er een kant en klaar filmpje, met daarin liedjes uit de concerten over Pinksteren en hoop. Wie op Pinksteren fysiek bij elkaar komt kan gebruik maken van deze filmpjes en een uitgewerkt programma. Via het formulier onderaan deze pagina kunt u de materialen gratis aanvragen. 

Deel het pinkstervuur en organiseer als kerk of in de wijk een kleinschalige kliederkerk. Download het coronaproof pinksterprogramma voor kleine groepen. Wilt u thuis met uw familie aan de slag met kliederkerk? Vraag een gratis pakket aan met het Kliederkerk Thuis-doeboek Zomer, de Kliederkerk CD met wereldband Trinity en een kant-en-klaar kliederkerk pinksterprogramma op kliederkerk.nl/pinksteren

 

5. Rainbow

Doet uw gemeente mee met de pinkstercampagne? Vraag dan de consulent van jullie regio een gratis grote Rainbow aan! Kijk voor de gegevens op kerkinactie.nl/consulenten.

Luister en zing het nieuwe Rainbowlied 'Feest van Hoop' met de kinderen in uw gemeente.

 

6. Acties voor de hele gemeente

Jong Protestant heeft een prachtige sponsorbingo ‘Feest van hoop’ gemaakt. Vanaf 23 april kunnen kinderen met negen leuke acties aan de slag om geld op te halen voor het project Lichtpunten voor Syrische vluchtelingen. Met de dienstenmarkt Feest van Hoop kan iedereen, thuis of al in de kerk, meedoen. Op de markt biedt je je diensten of producten aan die andere gemeenteleden kunnen kopen. En voor kinderen tot 8 jaar is er een Rainbow-speurtocht, die u als gemeente bijvoorbeeld met Pinksteren kunt organiseren langs gemeenteleden. 

7. Steun projecten van Kerk in Actie

In de pinkstercampagne steunen we projecten waarin kinderen een belangrijke rol spelen. 

 • Vrolijkheid in asielzoekerscentra Stichting de Vrolijkheid organiseert creatieve activiteiten voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra die vaak indringende ervaringen achter de rug hebben. 
 • De kerk een thuis voor jongeren Jong Protestant ontwikkelt materialen waarmee jeugdwerkers de kerk tot een plek kunnen maken waar jongeren zich gezien, geliefd en veilig voelen. 
 • Lichtpunten voor Syrische vluchtelingen (collecte 9 mei)Kerk in Actie ondersteunt Syrische vluchtelingen in landen als Libanon, Jordanië en Irak, en ook arme lokale families met een vakopleiding of het opzetten van een eigen bedrijf. Dat geeft hen en  hun kinderen lichtpuntjes op weg naar een betere toekomst. 

Bijbelcompetitie stimuleert bijbellezen (collecte Pinksteren)Dankzij de jaarlijkse bijbelcompetitie lezen tienduizenden kinderen bijbelverhalen. En hun familie doet mee! Een echt feest van hoop!

 

Kindernevendienstmaterialen aanvragen

Vul het onderstaande formulier in en u ontvangt de materialen voor uw kindernevendienst in uw mailbox. 

Formulier

Kindernevendienstmaterialen Pinksteren  lees verder
 
Voor kerkenraden: Overwegingen voor mogelijkheden gevaccineerden

Om kerkenraden hierbij van dienst te zijn, heeft een projectgroep van het moderamen van de Protestantse Kerk de afgelopen weken over dit thema nagedacht. Deze projectgroep bestond uit de scriba en de preses, twee classispredikanten, een kerkjurist, de voorzitter van de coronawerkgroep en een communicatieadviseur. Zij hebben zich in deze zoektocht naar wijsheid laten informeren en inspireren door bijdragen van de ethici prof. dr. Theo Boer en dr. Jacques Schenderling. 

Uitgangspunten bij deze gedachtevorming zijn dat de eredienst en gastvrijheid essentieel zijn voor gemeente-zijn. Jezus sloot geen mensen buiten, maar zag hen en was met ontferming bewogen. Tegen deze achtergrond van de kerk als gemeenschap met God en met elkaar willen we u meenemen in onze gedachtegang.

Gezien de huidige situatie beperkt deze denkrichting zich in eerste instantie tot de eredienst. Bij meer versoepelingen kan deze gedachtevorming ook behulpzaam zijn voor andere bijeenkomsten binnen de gemeente.

Test- en vaccinatiebewijzen

In de samenleving wordt  op verschillende manieren geëxperimenteerd om het ‘gewone’ leven weer op gang te krijgen. Er wordt gewerkt met en aan test- en vaccinatiebewijzen. De vraag is wat dat betekent voor het gemeente-zijn. Om het toe te spitsen op een vaccinatiebewijs: zouden gemeenten dat bewijs van mensen willen vragen om toegang te verkrijgen tot kerkelijke activiteiten? Dat is een principiële vraag. Hier strijden twee waarden met elkaar. Enerzijds de waarde van de gastvrijheid - iedereen is welkom. Mensen wel of niet toelaten op basis van een test- of vaccinatiebewijs lijkt niet goed te passen bij de essentie van kerk-zijn. Anderzijds die van zorgvuldig en verantwoordelijk omgaan met elkaar. Elke kerkenraad is tenslotte verantwoordelijk voor zowel de mensen die naar de kerk komen als ook voor het samenleven, de samenleving buiten de kerkmuren. 

De eredienst op zondag behoort tot het hart van gemeente-zijn. In de eredienst ontmoeten we elkaar in het licht van het Evangelie. Het voelt niet goed om voor dit samenkomen drempels op te werpen en onderscheid te maken tussen mensen die gevaccineerd zijn en zij die (nog) niet gevaccineerd zijn. 

De beperkingen vanwege de coronacrisis gelden voor iedereen. Zo moet het ook voor iedereen mogelijk zijn om af en toe deel te kunnen nemen aan een fysieke kerkdienst. Wanneer volgens de routekaart, die leidend is als het om versoepelingen gaat, weer meer mogelijk is, kan een groeiend aantal gemeenteleden op zondag naar de kerkdienst. 

Aandacht voor ouderen

Iedereen lijdt in meer of mindere mate onder de crisis. We vragen in dit schrijven speciaal aandacht voor de ouderen. Zij behoren tot de risicogroepen en hebben, misschien meer dan anderen, te maken met eenzaamheid, verlies van mensen in hun omgeving en gemis aan persoonlijke contacten. Zij zijn inmiddels bijna allemaal gevaccineerd of hebben daartoe de kans gekregen. We geven u daarom in overweging voor mensen die logischerwijs gevaccineerd kunnen zijn tijdelijk kerkdiensten aan te bieden naast de gebruikelijke dienst op zondagmorgen.  

Het aantal mensen dat wordt toegelaten, wordt bepaald door de op dat moment geldende richtlijnen in de routekaart. Ons advies is om hierbij uit te gaan van vertrouwen. Het overleggen van een vaccinatiebewijs of negatieve test is dan niet nodig. Zij die gevaccineerd zijn lopen nauwelijks risico op besmetting, zij die niet gevaccineerd kunnen worden of dat niet willen, nemen een persoonlijk, weloverwogen besluit en risico. 

Een vraag die op zou kunnen komen is: benadelen we mensen die nog niet gevaccineerd kunnen zijn met dit aanbod van diensten voor deze specifieke doelgroep? Wij stellen deze vraag anders, ‘omgekeerd’: we benadelen niemand, maar geven gevaccineerden tijdelijk extra mogelijkheden. Na een periode die voor hen als extra moeilijk gekenmerkt kan worden, gunnen we hen dat van harte. Hiermee sluit je dus geen mensen uit, maar steeds meer mensen in. 

Samenvatting

Dit alles overwegend adviseren wij kerkenraden over dit thema met elkaar in gesprek te gaan. We realiseren ons dat bovenstaande weinig extra’s biedt. Die ruimte is er gewoonweg niet vanwege de op dit moment geldende coronamaatregelen. Toch is het goed om als kerkenraad alvast hierover het gesprek te voeren, omdat de maatregelen de komende periode hopelijk alleen maar verder versoepeld worden en meer mensen gevaccineerd zullen zijn. Ook speelt de context van uw gemeente (leeftijdsopbouw , aantal predikantsplaatsen, inrichting gebouw etc.) een belangrijke rol in uw overwegingen.

Wij raden u aan om in deze een discussie over wel of niet vaccineren te vermijden. Zorg er voor dat u als kerkenraad op basis van de juiste argumenten uw afwegingen maakt over de vraag hoe als gemeente om te gaan met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van versoepelingen, test- en vaccinatiebewijzen en de mogelijkheden voor gevaccineerden.

Ter overweging leggen wij u voor: 

 • De eredienst op zondag is wezenlijk voor samen kerk-zijn. 
 • Als kerk sluiten we niemand buiten. Mensen wel of niet toelaten op basis van een test- of vaccinatiebewijs lijkt niet goed te passen bij de essentie van kerk-zijn. Wel kan een kerkenraad uit het oogpunt van goede orde randvoorwaarden stellen aan het bijwonen van een openbare eredienst. Denk aan vragen omtrent gezondheid (triage), placering, afstand houden etc.
 • Als kerkenraad bent u verantwoordelijk voor het welzijn van de aanwezigen tijdens een kerkdienst. Dit vraagt om grote zorgvuldigheid met betrekking tot het strikt naleven van de basisregels in verband met eventueel besmettingsgevaar.
 • Naast de reguliere kerkdienst op zondag kunt u tijdelijk extra kerkdiensten organiseren voor groepen waarvan logischerwijs verwacht mag worden dat zij gevaccineerd zijn. U voegt dan tijdelijk iets extra’s toe voor deze groep. 
 • Let op de juiste balans tussen pastorale en praktische afwegingen.
 lees verder
 
Subsidie aanvragen voor een ambulant of interim predikant in uw gemeente

De maximale subsidie van € 8.000,- per jaar geldt bij de aanstelling van een fulltime ambulant of interim predikant in uw gemeente voor maximaal 2 jaar. Dit bedrag wordt naar rato tijd en deeltijdpercentage teruggerekend. Deze subsidie kan nog tot eind 2021 worden aangevraagd.

Hoe werkt het?

Bij de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk kunt u een aanvraagformulier opvragen. Vul deze compleet in en mail, om de steunwaardigheid te kunnen toetsen, de gevraagde cijfermatige informatie met de aanvraag mee.Voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidie zijn:

 • Steunwaardigheidstoets: De liquiditeitspositie mag niet groter zijn dan 4 keer het benodigd jaarbudget.
 • Een complete aanvraag, met gevraagde stukken, waaraan de interim of ambulant predikant moet bijdragen (in overleg met afdeling mobiliteit).
 • De algemene voorwaarden zijn van toepassing bij de subsidieaanvraag.

Binnen een aantal weken na de ontvangst van uw complete aanvragen hoort u of de gevraagde subsidie wordt toegekend, wat de hoogte ervan is en hoe deze wordt verstrekt. 

Subsidie aanvragen

Heeft uw gemeente financiële steun nodig of juist geld om een vernieuwend plan uit te voeren? In beide gevallen kunt u subsidie aanvragen bij de Solidariteitskas. Er is geld beschikbaar voor bijvoorbeeld deskundige hulp bij gemeentevernieuwing, stimulerende kerkelijke projecten, samenwerking tussen gemeenten, deskundige hulp bij fusie of verkoop, gebrek aan geld, noodfonds voor gemeenten in financiële problemen of bij de aanstelling van een ambulant of interim predikant. 

De Commissie Steunverlening beoordeelt de subsidieaanvraag. Voordat u teveel tijd kwijt bent aan het invullen van formulieren, kunt u een mail met uw idee voor uw gemeente sturen naar steunverlening@protestantsekerk.nl. Aan de hand van deze aanvraag bepaalt Bureau Steunverlening welke informatie verder noodzakelijk is om de aanvraag verder in behandeling te nemen.

Meer informatie is te vinden op protestantsekerk.nl/solidariteitskas

Lees ook:

‘Hier zie je geloof handen en voeten krijgen’

30 apr 2021 Pijl naar rechts
 lees verder
 
Nieuw: bloemschikking 'Feest van de Hoop' voor Pinksteren

Pinksteren staat dit jaar in het teken van 'Feest van Hoop'. Hoop is een woord van maar vier letters, maar wat het zegt is meer welkom dan ooit. Zelden verlangden we zo naar uitzicht. Met Pinksteren vieren we dat er hoop is, omdat Gods Geest bij ons is. 

Suggesties voor Pinksterdienst

Voor de dienst op Pinksterzondag zijn er tips en suggesties die predikanten kunnen gebruiken om er een feest van hoop van te maken. Liederen, ideeën en suggesties hoe het thema hoop kan worden verwerkt in de dienst en in preek. Download de suggesties voor de Pinksterdienst

Prachtige bloemschikking

Voor deze feestelijke viering is een symbolische bloemschikking gemaakt die het thema helemaal laat spreken. Deze kunt u zelf ook maken. Hiervoor is een handige werkbeschrijving, die u via deze link kunt downloaden.

Samen met de prachtige bloemen in allerlei kleuren staat de groene boog symbool voor de hoop, vol verwachting voor de toekomst. In de regenboogkleuren wordt Gods belofte zichtbaar, waarbij de rode Gloriosa de boog in vuur en vlam lijkt te zetten. De aanwezigheid van de Heilige Geest is verbeeld met de Scabiosa bloem (paarse duifkruid).

Download de handige werkbeschrijving hier

Lees alle informatie over de pinkstercampagne 'Feest van Hoop' op kerkinactie.nl/pinksteren.

 lees verder
 
Online bijeenkomsten 'Hoera, we gaan weer beginnen! Maar hoe?'

Met veel optimisme, zorg voor elkaar en creatieve ideeën komen we de coronatijd door. Zodra er meer mogelijk wordt om elkaar te ontmoeten in of rond de kerk is het goed om na te denken wat je dan gaat doen. Willen we weer terug naar hoe het was voor corona? Of heeft deze periode ons nieuwe inzichten gegeven? En hoe kunnen we onze hernieuwde betrokkenheid bij het dorp borgen? 

Doe mee

De Dorpskerkenbeweging organiseert dit voorjaar online bijeenkomsten om met elkaar over dit thema van gedachten te wisselen, en ideeën en ervaringen uit te wisselen. U bent van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen. 

Wanneer?

Op 11 mei a.s. zijn er twee extra online bijeenkomsten. U kunt zich aanmelden voor de volgende tijdstippen:

 • 11 mei 2021, 15.00 uur
 • 11 mei 2021, 20.00 uur

Er geldt een maximum aantal deelnemers van 8. Bij meer aanmeldingen zoeken we samen naar een alternatief. 

Aanmelden

Wilt u meedoen? Vul onderstaand uw gegevens in en kies het moment dat het beste voor u past. U ontvangt vantevoren een link om mee te doen in uw mailbox. Graag tot ziens!

Formulier

Online bijeenkomsten Dorpskerkenbeweging april-mei 2021  lees verder
 
Fonds Kerk en Wereld is op zoek naar een commissielid (m/v)

Als commissie mogen we beslissen over de uitgave van subsidies aan projecten op het snijvlak van kerk en wereld. Naast reguliere projectsubsidies die een jaar duren, hebben we in 2017 middels een tender ook drie grote projecten voor drie jaar gefinancierd, waaronder  de pas geopende tentoonstelling ‘Dit is mijn verhaal’ in het Bijbels Museum.

Vanuit een oecumenisch-christelijke inspiratie wil Kerk en Wereld bijdragen aan het verbinden van mensen in de Nederlandse samenleving. Behalve door jaarlijks subsidies uit te keren aan projecten doen we dit door tot en met 2021 een bijzonder hoogleraar aan de PThU te bekostigen, en diverse wetenschappelijke projecten te financieren, middels een tweejaarlijkse Kerk en Wereld-lezing, en we reiken eens per twee jaar een Jongerenprijs uit.

De functie in een notendop

 

• Je woont de commissievergadering 4-5 keer per jaar bij (maandag 18-20 uur in Utrecht) Op de vergaderingen bespreken we de voortgang van onze eigen activiteiten, bepalen de koers en beoordelen samen de grotere aanvragen.• Je beoordeelt kleinere aanvragen per mail, samen met twee andere commissieleden• Je doet mee met onze jaarlijkse heidag waarop we met elkaar scherp kijken naar wat we doen• Je onderhoudt contacten met een of meerdere grote projecten

Wat kunnen we je bieden?

• We zijn een actieve en betrokken commissie• Je verrijkt je blik en komt in contact met hele diverse projecten in het hele land op het grensvlak van kerk en samenleving• Onkostenvergoeding voor reiskosten naar vergaderingen en projectbezoeken

Wat vragen we van jou?

• Je hebt affiniteit met de doelstellingen van Kerk en Wereld• Je hebt de deskundigheid en vaardigheid om subsidieaanvragen, inclusief begrotingen, te beoordelen• Je bent bij voorkeur gemeentepredikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland, liefst met affiniteit met de midden-orthodoxie en/of Gereformeerde Bond.• Woon je buiten de randstad? Laat dan vooral je interesse blijken!

Zou jij meer impact willen maken en zou je deze functie bij je passen? Neem dan contact op met Marieke den Braber, voorzitter van de commissie Fonds Kerk en Wereld. Stuur je CV en motivatie vóór 1 juni naar mejdenbraber@gmail.com. Twijfel je nog en wil je meer informatie?Neem dan contact op met Marieke den Braber.

 lees verder
 
Pinksteren met kliederkerk

Kom in actie met en voor kinderen ver weg en dichtbij en doe mee aan de pinksteractie van Kerk in Actie. Op allerlei manieren kun je meedoen en hoop ontvangen en uitdelen!

Wil je thuis met je familie aan de slag met kliederkerk? Vraag een gratis pakket aan met de volgende onderdelen:

 • Kliederkerk Thuis-doeboek Zomer
 • Kant-en-klaar kliederkerkprogramma
 • Kliederkerk CD met wereldband Trinity

Aanvragen

Formulier

Kliederkerk Pinksteren Pakket 2021

Deel het pinkstervuur en organiseer als kerk of in de wijk een kleinschalige kliederkerk. Download het coronaproof pinksterprogramma voor kleine groepen.

Pinkstervuur

De Protestantse Kerk is partner van de digitale pinksterconferentie van Opwekking. Sluit je aan, bestel een Pinksterbox of ontsteek zelf lokaal een pinkstervuurtje en organiseer een mini-conferentie. 

Meer weten over kliederkerk?

Deze maand zijn er verschillende online kliederkerk proeverijen. Tijdens deze online bijeenkomst maak je kennis met kliederkerk. Nieuwsgierig? Meld je aan en ontvang een leuk kennismakingspakket. 

Meer informatie

 lees verder
 
Routekaart kerken: voor kerkdiensten een eerste stap naar maatwerk mogelijk

Het CIO en minister Grapperhaus hebben vandaag samen verkend wat de versoepelingen die afgelopen dinsdag zijn aangekondigd, betekenen voor de toepassing van de routekaart voor kerken, die op 22 maart jongstleden is gepubliceerd.

Dertig kerkgangers

In overleg met minister Grapperhaus komt het CIO tot de conclusie dat het vanaf 28 april a.s. mogelijk is om kerkdiensten te houden met dertig kerkgangers (exclusief medewerkers). Uiteraard moeten hierbij alle basisregels in acht worden genomen. 

Bij het houden van een kerkdienst met dertig kerkgangers dient een reserveringssysteem gehanteerd te worden, zoals ook vorig jaar eerder werd toegepast. Hiervoor en voor andere maatregelen zijn destijds per kerkgenootschap adviezen en protocollen ontwikkeld.

Maatwerk voor grotere kerkgebouwen

Voor grotere kerkgebouwen met meer dan 300 reguliere zitplaatsen geef de routekaart voor kerken de mogelijkheid om in de fase zeer ernstig (zonder verzwaring) maximaal 10% van de zitplaatsen te benutten met inachtneming van de voor deze gebouwen geldende protocollen.

Minister Grapperhaus vraagt de kerken uitdrukkelijk om terughoudend om te gaan met deze versoepeling. Met name aan de grotere kerken vraagt de minister om het aantal personen voorzichtig en stapsgewijs uit te breiden. Het CIO sluit zich hierbij aan en doet een dringende oproep op die kerkbesturen die over kerkgebouwen met grote aantallen zitplaatsen beschikken om hierin verantwoord en terughoudend te handelen. 

Kerkenraden kunnen op basis van deze versoepeling overwegen of zij naast de online kerkdiensten ook weer kerkgangers toelaten in de kerkdienst.

 lees verder