Zes bijbelstudieboeken over Openbaring

Jaarthema en Openbaring

Het jaarthema ‘Van U is de toekomst’ heeft een directe link met het bijbelboek Openbaring, vindt scriba René de Reuver. “Veel mensen maken zich zorgen om de toekomst en vragen zich af of de kerk nog toekomst heeft. De toekomst is niet aan ons, maar is van Hem die is, die was en die komt (Openbaring 1:4). Openbaring geeft ons een inkijkje in Gods toekomst.”

Bijbelstudiekring over Openbaring

In de Vredeskerk in Katwijk organiseerde ds. Jaap van der Windt een bijbelstudiekring over het bijbelboek Openbaring. De belangstelling is zo groot dat de kring meerdere keren aangeboden wordt. Als introductie op het boek Openbaring gebruikt Van der Windt het boek ‘De boodschap van Openbaring’ van Michael Wilcock. Daarnaast maakt hij zelf materiaal op basis van de vragen van de deelnemers en het bestuderen van commentaren.

Bijbelstudieboeken over Openbaring

Ook een bijbelstudie over Openbaring organiseren? Dan zijn deze boeken wellicht behulpzaam:

  1. Leeuw en lam, bijbelstudies over Openbaring door ds. Pieter Lalleman. In zijn bijbelstudies komen vragen aan de orde als: 'Hoe was de situatie van de eerste lezers?', 'Welke verbindingen zijn er tussen de teksten in Openbaring en het Oude Testament?' en 'Wat is de relevantie ervan voor ons?'Kringserie IZB | Uitgeverij Ark Media | €9,99
  2. Mensenzoon tussen de kandelaren. Bijbelstudies uit het gehele boek Openbaring door ds. A.W.J. Theunisse. In deze 13 bijbelstudies neemt ds. A.W.J. Theunisse je mee in een samenhangende lezing van de gehele Openbaring. Vanuit de context van de eerste hoorders in Klein-Azië worden lijnen van dit profetische geschrift naar onze tijd getrokken, tot aan de verwachting van het nieuwe Jeruzalem. Zo worden lezers geoefend zelf dit bijzondere boek te lezen en toe te passen. Door gespreksvragen en liedsuggesties goed bruikbaar voor kringen in de gemeente.Artios reeks | Uitgeverij Groen | € 14,99
  3. Openbaring. Brief aan de kerk door ds. Gerrit van Meijeren. Dit bijbelstudieboekje geeft ruim aandacht aan de context van het bijbelboek Openbaring. Het werd geschreven als rondzendbrief aan zeven gemeenten in Asia, een Romeinse provincie in het huidige Turkije. De auteur trekt ook lijnen naar het hier en nu. Wat heeft dit fascinerende bijbelboek, dat zo diep in onze cultuur heeft doorgewerkt, ons te zeggen? Uitgeverij KokBoekencentrum | € 11,99 
  4. Openbaring. Uitzicht op het Rijk van God door Age Romkes. Geheel volgens de unieke bijbelstudiemethode van de serie Luisterend Leven bespreekt de auteur een tiental kernen in het bijbelboek Openbaring. Iedere bijbelstudie begint met drie korte studies voor persoonlijke overdenking en eindigt met een groepsbijbelstudie.Uitgeverij KokBoekencentrum | € 13,99
  5. Openbaring voor iedereen. Met bijbelstudiegids door Tom Wright. Wright wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse theologen. Naast veel wetenschappelijke boeken en artikelen schreef hij ook de in Engeland erg populaire ‘For Everyone’ reeks, een commentaar op het Nieuwe Testament. In dit deel bespreekt hij het bijbelboek Openbaring. Er is een bijbelstudiegids aan de Nederlandse vertaling toegevoegd.Uitgeverij van Wijnen | € 17,95
  6. Contextuele bijbelstudies over Openbaring. Contextueel bijbellezen is een manier van lezen die allereerst stilstaat bij onszelf en daarna de Bijbel opent om de realiteit te toetsen aan een bijbelverhaal. Welk nieuw licht werpt het verhaal op onze vragen? Waar zet het ons toe aan? In de ideeënbank van de Protestantse Kerk staan diverse contextuele bijbelstudies, waaronder twee over Openbaring.

Podcast over Openbaring

Vanaf 25 november verschijnt wekelijks een nieuwe aflevering van de Petrus-podcastserie 'Visioenen voor vandaag'. Wat heeft Openbaring ons vandaag de dag te zeggen over grote onderwerpen als 'het oordeel', de toekomst van de aarde en de toekomst van de kerk? Presentator Laurens van Lavieren gaat hierover in gesprek met o.a. predikant Marco Visser, theoloog Nynke Dijkstra en emeritus predikant Sam Janse. De podcast is individueel te beluisteren, maar leent zich ook voor gezamenlijke nabespreking.

Het bijbelboek Openbaring staat ook centraal in de adventskalender: 

Adventskalender in teken van Openbaring: ‘Het gaat over God die komt’

17 sep 2021 Pijl naar rechts

De adventskalender uitdelen? Bestel nu!

12 okt 2021 Pijl naar rechts
 lees verder
 
Protestantse Lezing 2021: Sterrenkundige Heino Falcke over Gods schepping

Duurzaamheid

In zijn lezing - die aansluit bij het jaarthema ‘Van U is de toekomst’ - staat Falcke stil bij het uiterst actuele en urgente thema ‘duurzaamheid’. Hij zoomt uit op de grootheid van de schepping, de aarde, het heelal, in contrast met de kleinheid van de mens. Om vervolgens in te zoomen op het vertrouwen op God en hoe dat onze houding bepaalt in de omgang met de natuur, dieren en mensen om ons heen.

Heino Falcke geeft in een interview met de dominees Visser&Visser in Petrus (september 2021) aan dat hij zijn hoop voor de toekomst helemaal uit God put. Ook als het gaat om de schepping. “Ik weet: ook als mijn einde komt, heb ik nog steeds een toekomst, mét God. (...) Ik vertrouw op een creatieve God. Het wás al een grote verrassing dat God dit heelal heeft geschapen. Wie weet wat Hij nog gaat doen.”

Lees hier het interview met Visser&Visser:

Sterrenkundige Heino Falcke: ‘Zonder mijn geloof is het heelal leeg’

26 aug 2021 Pijl naar rechts

Over Heino Falcke

Heino Falcke is hoogleraar Astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de universiteit van Nijmegen. Hij maakte als eerste ter wereld een foto van het zwarte gat. Daarnaast gaat hij regelmatig voor als lekenpredikant in zijn protestantse gemeente in Frechen (Duitsland). In een aflevering van het tv-programma 'Petrus in het land' (11 september 2021) is een portret van Heino Falcke te zien. 

Gespreksmateriaal bij de Protestantse Lezing

Samen naar de lezing kijken en erover in gesprek? Maak dan gebruik van het volgende gespreksmateriaal. Het materiaal is gericht op twintigers en stelt vragen over geloof en wetenschap, duurzaamheid en rentmeesterschap, het heelal en de mens. Maar wie zegt niet dat deze vragen ook relevant zijn voor andere generaties…

Gespreksvragen bij Protestantse Lezing

Over de Protestantse Lezing

De Protestantse Lezing is online te volgen. Naast de lezing is er een interactief gesprek met een divers panel, muziek door een speciale ‘Petrus-band’ en meer. De presentatie wordt gedaan door Talitha Muusse. De avond start om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur.

Op de hoogte blijven? 

Formulier

Protestantse Lezing 2021  lees verder
 
Ga in gesprek over het thema van de Protestantse Lezing (incl. gespreksvragen)

Veerman vindt het bijzonder dat deze sterrenkundige en fotograaf van het zwarte gat ook een gelovig mens is. “Heino Falcke laat zien dat geloof en wetenschap elkaar niet uitsluiten, maar elkaar nodig hebben.”

Daarover gaan de aanwezigen na de lezing met elkaar in gesprek. “De avond besluiten we met een hapje en een drankje. Een avondje uit, maar dan in de kerk!”

Gespreksmateriaal bij de Protestantse Lezing

Samen naar de lezing kijken en erover in gesprek? Maak dan gebruik van het volgende gespreksmateriaal. Het materiaal is gericht op twintigers en stelt vragen over geloof en wetenschap, duurzaamheid en rentmeesterschap, het heelal en de mens. Maar wie zegt dat deze vragen niet ook relevant zijn voor andere generaties ...

Gespreksvragen bij Protestantse Lezing

Alle informatie over de Protestantse Lezing door Heino Falcke is te vinden op de themapagina:

Protestantse Lezing

Pijl naar rechts
 lees verder
 
Gratis vakantiemidweek voor 150 eenzame ouderen: nog enkele plekken vrij! 

Van maandag 6 december tot en met vrijdag 10 december 2021 kunnen ouderen met vakantie op RCN Vakantiepark de Jagerstee in Epe en RCN Vakantiepark de Flaasbloem in Chaam en RCN Vakantiepark de Potten in Offingawier.

Er even tussenuit

De midweek is bedoeld voor mobiele ouderen die de afgelopen jaren niet meer op vakantie zijn geweest, die in het dagelijks leven weinig aanspraak en/of weinig financiële middelen hebben en het daarom zo verdienen er eens lekker tussenuit te gaan! Omdat de bungalows niet zijn aangepast is het van belang dat de vakantiegasten goed ter been zijn.

Deelnemers kunnen kosteloos genieten van een heerlijke midweek inclusief ontbijt, lunch, diner en diverse leuke activiteiten. Men kan zich aanmelden met een groepje van minimaal 4 senioren en één begeleider óf individueel. Deelnemers verblijven in een of meerdere kleinere bungalows/mobile homes. Bij het plaatsen van een groep in meerdere kleinere accommodaties staan deze vlak bij elkaar.

Eigen begeleider

Bij het samenstellen van een groep kunt u denken aan ouderen die weinig sociale contacten hebben. Het is de bedoeling dat elke groep een eigen begeleider mee neemt. Meldt u een individuele deelnemer aan, dan is dat zonder begeleider. Het is dus belangrijk dat deze mensen zelfstandig deel kunnen nemen. Individuele deelnemers verblijven gezamenlijk in een bungalow en delen de kamer met een andere deelnemer. Voor de individuele deelnemers is een vrijwilliger aanwezig die hun eerste aanspreekpunt is. Voor ondersteuning bij het programma zijn medewerkers van RCN Vakantieparken en vrijwilligers van het Vakantiebureau aanwezig. Er wordt geen zorg verleend in de midweek.

Wie kan mee?

Kent u mensen in uw gemeente voor wie een dergelijke vakantie geschikt zou zijn? U kunt als diaconie mensen aanmelden. Dat kan tot 1 november a.s. We willen u vragen alleen kandidaten aan te melden die ook echt op vakantie willen. Het zou jammer zijn als mensen uiteindelijk geen gebruik willen maken van de vakantie. Bij plaatsing is de plek niet overdraagbaar naar anderen. Uiteraard realiseren we ons dat er onvoorziene redenen zijn waardoor iemand zich toch moet afmelden.

Hoe meldt u senioren aan?

Aanmelden van groepen kan met behulp van het aanmeldingsformulier voor groepen. Individueel aanmelden kan via het aanmeldingsformulier voor individuele deelnemers. Aanmelden kan tot en met 1 november 2021. De aanmeldingen die voldoen aan de voorwaarden (genoemd op het aanmeldingsformulier) worden n.a.v. de motivatie en op volgorde van binnenkomst geselecteerd. Groepen krijgen voorrang bij de plaatsing. U kunt het ingevulde aanmeldingsformulier (liefst per mail) opsturen naar het Vakantiebureau, info@hetvakantiebureau.nl, Postbus 264, 3940 AG Doorn, telefoonnummer (0343) 74 58 90.

Coronamaatregelen

Tijdens de midweek en bij besluitvorming omtrent het doorgaan van de midweek nemen we de landelijke richtlijnen in acht. Mochten er tegen die tijd wijzigingen of aanvullende maatregelen nodig zijn, dan worden betrokkenen hierover geïnformeerd.

Meer informatie

Het voorlopige programma en een mooi filmpje van een eerder jaar is te bekijken via rcn.nl/ouderenmidweek. Omdat we graag weer andere ouderen blij maken met deze midweek, kunnen deelnemers van de afgelopen jaren zich niet opnieuw aanmelden.

Lees ook:

“De vakanties, mensen kunnen ontmoeten, mis ik zo in deze tijd”

2 feb 2021 Pijl naar rechts
 lees verder
 
Wat kunnen kerken doen om Afghanen te helpen?

Nu er Afghaanse vluchtelingen en evacués in Nederland zijn, kunnen kerken helpen om deze mensen op te vangen. Kerk in Actie heeft, in contact met COA en Takecarebnb, tips om in actie te komen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verwacht zelfs een tekort aan opvangplekken (Friesch Dagblad, 26-08-2021). Wat kunt u doen?

Kerk in Actie heeft, in contact met COA en Takecarebnb, de volgende tips: 

1. Bied Afghaanse vluchtelingen logeerplekken aan 

Via takecarebnb.org kunt u nu ook Afghaanse vluchtelingen die al door de procedure zijn een logeerplek aanbieden voor drie maanden. Takecarebnb maakt gebruik van de logeerregeling van COA. Maar u kunt ook andere asielzoekers opnemen die al door de procedure zijn, om de AZC’s te ontlasten.

2. Help bij noodopvanglocaties - geef een warm welkom

Op de noodopvanglocaties in Zoutkamp, Heumensoord en Zeist kunnen kerken hun activiteiten bekend maken. Dit geldt ook voor de overige AZC’s met noodopvang die nog zullen komen. Wacht u even tot de eerste levensbehoeften (eten, onderdak) door COA zijn geregeld, en de quarantaineperiode is afgelopen en overleg daarna met de locatiemanager over het geven van een 'warm welkom': taallessen, fietslessen, welkomstmaaltijden, culturele bijeenkomsten. Wilt u een ontmoeting of activiteit starten door of voor Afghaanse (of andere) vluchtelingen in Nederland, maar ontbreekt het u aan financiën? Meldt dan nu uw initiatief aan bij Wijdoenmee! Wijdoenmee steunt kleine initiatieven die een groot verschil maken voor nieuwkomers.

3. Stel gebouwen beschikbaar voor tijdelijke opvang

Hebt u kerken of andere gebouwen die leegstaan of nauwelijks worden gebruikt, (bv. door covid-19) en geschikt kunnen worden gemaakt voor grootschalige opvang of kleinschalige opvang van minderjarige jongeren, bespreek dan met uw College van Burgemeester en Wethouders en/of met het COA of hier vluchtelingen kunnen worden ondergebracht. 

In het algemeen geldt: overleg in uw kerkelijke gemeente en stem uw plannen goed af met gemeente en COA. We willen er zijn voor iedereen, ongeacht zijn of haar afkomst, religie, geaardheid of geslacht. 

“Wat je voor de minsten hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan.” (Mattheüs 25, vs. 40)

Bid mee voor Afghanistan:

Gebed voor Afghanistan

27 aug 2021 Pijl naar rechts
 lees verder
 
Troostende woorden in tijden van rouw en verdriet

Troostende gebeden, teksten en gedichten

Boekjes om weg te geven of te gebruiken in het pastoraat.

Ik bewaar jeBoekje met woorden van troost voor wie een dierbare moet missen. Waarin onder meer aandacht voor omgaan met verlies en de mogelijke rol van de kerk. Met passende teksten, gebeden en afbeeldingen, en verwijzingen naar literatuur en websites over rouwverwerking. Zeer geschikt om tijdens de laatste zondag van het kerkelijk jaar (gedachteniszondag) mee te geven aan de nabestaanden die speciaal voor de kerkdienst worden uitgenodigd.Prijs €4,95 (vanaf 25 stuks is de prijs €2,95)Bestel boekje 'Ik bewaar je'

TroostHet boekje Troost reikt teksten van troost aan. Met citaten uit de Bijbel, gebeden, en gedicht- en liedteksten is het een boekje vol troost, een steuntje in de rug. Om zelf te lezen of weg te geven. Prijs €3,95 (vanaf 10 stuks is de prijs €2,95)Bestel boekje 'Troost'

Rituelen bij sleutelmomentenRituelen kunnen helpen bij het omgaan met verdriet en rouw: een foto van de overledene in een speciaal hoekje van de kamer, het branden van een kaars ... Het boekje Rituelen bij sleutelmomenten zet tien ‘sleutelmomenten’ op een rij, van geboorte tot sterven. Het geeft daarbij bezinnende teksten en een ritueel dat u aan kunt passen aan de eigen situatie.Prijs €2,50 Bestel boekje 'Rituelen bij sleutelmomenten'

 lees verder
 
Krijgsmachtpastores: “Als je mensen leert schieten, moet je hen ook leren praten over zichzelf”

Op bezoek

Defensie heeft 144 geestelijk verzorgers in dienst voor haar ca. 68.000 medewerkers. Ze zijn afkomstig uit zeven denominaties: protestants, katholiek, boeddhistisch, hindoeïstisch, joods, islamitisch en humanistisch. René de Reuver, scriba van de generale synode, ging op bezoek bij de protestantse tak. 

Centrale plek

De kapel op landgoed Beukbergen, Huis ter Heide, is de centrale plek van de geestelijke verzorging van de krijgsmacht. Aan de muur hangt een groot kruis dat zichtbaar is doordat de luiken zijn opengeklapt. De gordijnen voor de glas-in-loodramen zijn weggeschoven. Zo kunnen de bezoekers op het ene raam zien hoe de soldaten dobbelen om Jezus’ kleding. Op het andere zien ze hoe de hoofdman Jezus erkent na Zijn sterven. Met de luiken en de gordijnen open ademt de kapel een protestantse sfeer. Door alles te sluiten, is de ruimte geschikt voor de andere denominaties of als filmzaal.

In uniform

De kapel stroomt vol met mensen in uniform. Camouflagepakken voor de landmacht, lichtblauw voor de luchtmacht, donkerblauw voor de marechaussee en de marine. Voor de onoplettende kijker lijken het wellicht militairen. Wie goed kijkt, ziet de kruisen op de revers. Dit zijn de protestantse geestelijk verzorgers die werken bij Defensie.

Klaas Henk Ubels, hoofdkrijgsmachtpredikant: “Door een uniform te dragen, passen de geestelijk verzorgers zich aan de militairen aan. We geven daarmee aan bij hen te gast te zijn. Behalve op vormingscentrum Beukbergen. Dat is normaal gesproken uniformvrij gebied. Een plek waar wij gastheer en gastvrouw mogen zijn.” Speciaal voor het werkbezoek van de scriba en de dienstenorganisatie hebben de militairen hun uniformen aangetrokken.

Indrukwekkende verhalen

De behoefte aan een gesprek met ‘de dominee’ is groot bij de militairen. In de loop van de dag wordt het ene indrukwekkende verhaal na het andere gedeeld. Niet alleen over moeilijke missies naar het buitenland. Spanningen in het privéleven van de militairen of de sfeer binnen de groep worden ook gedeeld. André de Oude, geestelijk verzorger bij de marechaussee had alleen al de afgelopen week 25 persoonlijke gesprekken. “En terwijl we hier zo met elkaar in gesprek zijn, krijg ik weer een appje met een verzoek tot gesprek binnen.”

Bijzonder is dat ‘de kerk groeit’ binnen Defensie. Het aantal militaire eenheden neemt langzamerhand toe en daarmee groeit ook het aantal geestelijk verzorgers. Ubels: “Bijzonder dat we dat mogen meemaken. Dat stemt tot dankbaarheid.”

Leren praten over zichzelf

Ubels legt uit dat de geestelijk verzorgers werken met een waardenschild. Dat laat militairen nadenken over hun persoonlijke moraal. “Militairen zijn gewend aan een wapenschild. Wij gaan met hen in gesprek over hun waarden. We vragen hen welke waarden voor hen van belang zijn, en vragen vervolgens hier een waardenschild van te maken. Inclusief tekening en leuze.” Hij voegt er lachend aan toe: “Dat vinden ze in eerste instantie natuurlijk niets. Veel te kinderachtig. Maar als je hen vraagt om hun waardenschild toe te lichten aan de groep, dan zie je hun kracht groeien. Datzelfde gebeurt als je hen vraagt hun levenslijn te vertellen. Het motto van ons vormingswerk is: als je mensen leert schieten, moet je hen ook leren praten over zichzelf. Daar is geestelijke verzorging een vrijplaats voor.”

Worstelen met Afghanistan

Tijdens het werkbezoek gaat het regelmatig over de situatie in Afghanistan Pijl naar beneden Lees meer van dit soort indrukwekkende verhalen in het jaarschrift van de Dienst Protestantse Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht. Ook bij de uitgezonden militairen levert de huidige situatie zingevingsvragen op. ‘Wat was de zin van onze aanwezigheid?’ ‘Hoe gaat het met die man of vrouw die ik niet kon helpen?’ Ook de geestelijk verzorgers die de afgelopen jaren naar Afghanistan zijn geweest worstelen met vragen. 

Ook onze missie

Ds. Ids Smedema was 15 jaar geleden mee op een missie naar dat land. De doos met papieren van die missie die sinds die tijd op zijn kantoor staat, heeft hij voor het eerst in 15 jaar weer geopend. “De beelden van het vliegveld in Kaboel vermengen zich met mijn herinneringen. Daarom ben ik terug gaan kijken. Ook al nemen wij als geestelijk verzorgers geen militaire beslissingen en hanteren we geen wapens, de missie van de militairen wordt ook onze missie.” Als geestelijk verzorger sta je tijdens een missie altijd ‘aan’, zegt hij. ”Je bent altijd de dominee. Ook als je in de eetzaal zit of een potje pingpong meespeelt.”

Inmiddels hebben de geestelijk verzorgers groepsgesprekken gehouden om de ervaringen te verwerken. Vervolgens willen ze nadenken over wat ze kunnen betekenen voor de militairen die in Afghanistan zijn geweest. “Daar waren we nog niet aan toegekomen. We moesten eerst onze eigen ervaringen kwijt aan elkaar.”

Dilemma’s

De Oude verbleef onlangs een week in Islamabad. Hij heeft de evacués uit Afghanistan daar mede mogen opvangen. “Terug in Nederland hoor je de dilemma’s van de jongens. Een militair van 29 jaar moest mensen terugsturen bij het vliegveld van Kaboel omdat ze geen recht lijken te hebben op een verblijf in Nederland. Hij heeft het daar nog steeds moeilijk mee. Daar is hij ook niet voor opgeleid. Hij is opgeleid om te strijden, niet om keuzes te maken over iemands recht op veiligheid.”

Geen makkelijke antwoorden

Terug in Nederland vroeg hij aan De Oude hoe hij hiermee in het reine moest komen. ‘Stel dat een van de mensen die ik heb teruggestuurd inmiddels door de Taliban gedood is.’ “Dat zijn moeilijke gesprekken, want ‘goedkope genade’ gaat er niet in bij die mannen.”

Ook Smedema geeft aan dat er geen makkelijke antwoorden te geven zijn. “Misschien is het moeilijkste wel om te leren omgaan met het feit dat er geen antwoorden zijn. Misschien is het onze taak als geestelijke verzorging bij Defensie om Gods hoop te bieden in deze gekke wereld.”

 lees verder
 
Liturgiesuggesties voor het gedenken van omgekomen vluchtelingen in uw kerkdienst

Wereldwijd zijn meer dan 82 miljoen mensen op de vlucht. Sinds 2013 is hun aantal ieder jaar toegenomen. Ieder jaar komen duizenden van hen om, onderweg naar een veiliger plek.

In de kerk herdenken veel gemeenten aan het eind van het kerkelijk jaar de mensen uit de gemeente die het afgelopen jaar zijn overleden. Hiermee nodigen we u uit, ook stil te staan bij en te bidden voor de vele vluchtelingen die op weg naar Europa zijn omgekomen, op de Middellandse Zee of elders. Opdat zij niet worden vergeten.

Deze liturgiesuggesties sluiten aan bij de laatste zondag van het kerkelijk jaar 2020-2021, zondag 21 november. Vraag ze aan door onderstaand formulier in te vullen. U ontvangt een link in uw mailbox om de suggesties te downloaden en te gebruiken.

Formulier

Aanvraag liturgiesuggesties 2021

Lees ook:

Ilana uit Afghanistan: ‘Help me de moed niet te verliezen’

1 okt 2021 Pijl naar rechts
 lees verder
 
Training 'Contextueel Bijbellezen' leert de Bijbel op een nieuwe manier en op een ander moment open te slaan

Contextueel bijbellezen

Zowel buiten als binnen de kerk ervaren mensen afstand tot Bijbelteksten en vinden het moeilijk om de Bijbel in verband te brengen met hun eigen leven. "Bij contextueel bijbellezen ga je eerst in gesprek over een thema wat speelt in het leven van de deelnemers. Daarna sla je de Bijbel open en gaat de tekst spreken," vertelt Hette Domburg, trainer contextueel bijbellezen.

Waarom contextueel bijbellezen?

Iedere kring of bijbelstudiegroep herkent het vast wel: na het lezen van een tekst in de Bijbel verzandt de groep in discussie over de herkomst, betekenis en de bedoeling van de tekst. De tekst zelf blijft zo op afstand en brengt mensen zeker niet dichter tot elkaar. Tijdens de training contextueel bijbellezen leert u de Bijbel op een geheel andere manier en op een ander moment open te slaan. Domburg: "Er is een verschil tussen lezen vanuit interpretatiebelang en levensbelang. Contextueel bijbellezen gaat over dat laatste, wat de tekst relevant kan maken voor het leven van vandaag de dag." 

En nu, de Bijbel

Hoe gaat dat contextueel lezen in zijn werk? Ds. Peter Breure, secretaris van de stichting Contextueel Bijbellezen Nederland, legt het uit: "Het bijzondere van contextueel bijbellezen is dat je de Bijbel anders laat spreken en dichter tot elkaar komt. Eigenlijk ben je, vierend en biddend, met elkaar in gesprek rond een thema, het liefst een thema dat iemand inbrengt en dat persoonlijk raakt. Pas na het gesprek rond het thema, over wat er speelt en hoe het speelt voor die persoon, open je de Bijbel. Dan lees je het verhaal en diept de laagjes uit het verhaal verder uit. Vaak openen zich dan lijntjes tussen het verhaal van die persoon en de Bijbel. Het kan troost geven, of richting, of een uitdaging.”

Op deze manier komt het Bijbelgedeelte dichtbij het leven hier en nu. Iemand kan ergens mee zitten en dit delen met de groep. Of de groep deelt samen ervaringen over een thema waar verschillend over kan worden gedacht en in veel levens speelt, bijvoorbeeld opvoeding, levenseinde of zorg dragen voor je naaste. Vervolgens open je de Bijbel en met het juiste verhaal ontstaat een nieuw verstaan van onze eigen obstakels en mogelijke oplossingen.

Waarom deze training volgen?

Peter Breure ziet de voordelen van contextueel bijbellezen in de praktijk bij zijn eigen gemeente. “Doordat je met elkaar in gesprek gaat over wat je persoonlijk raakt, start je met bijbellezen op een moment dat er verbinding is ontstaan en passen geijkte antwoorden niet meer. De Bijbel geeft op zo'n moment vaak een verrassend inzicht."

Deze manier van bijbellezen is tegelijk praktisch en dynamisch. Door te ervaren, aan de slag te gaan en te reflecteren leer je te werken met het contextueel bijbellezen. Het is van toegevoegde waarde voor predikanten en kerkelijk werkers die willen leren om een gezamenlijk leerproces te faciliteren waarin de Bijbel een relevante stem krijgt in thema’s die spelen in onze hedendaagse context. Mensen komen dichter bij elkaar en dichter bij de tekst, en ervaren dat als zeer inspirerend.

Meer informatie en aanmelden

In november 2021 wordt er weer een training contextueel bijbellezen gehouden:

Locatie: Dominicanenklooster HuissenData: 8 en 9 november met een terugkomdag in januariDeelnemers: 8-12Trainers: Hette Domburg en Martina FraanjeKosten: € 459,- all inSBU 30

Aanmelden en informatie bij Peter Breure, jpebreure@online.nl, Secretaris Stichting Contextueel Bijbellezen Nederland

 lees verder
 
Gratis Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG) voor kerkelijke gemeenten 

De verklaring kan aangevraagd worden via gratisvog.nl. Aan deze gratis mogelijkheid zijn door de overheid wel een aantal voorwaarden verbonden. Een van de belangrijkste is dat er een preventief beleid moet zijn ten aanzien van een veilige kerk.

Voor vrijwilligers die niet met kwetsbare mensen werken moet voor de aanvraag wel een bijdrage worden betaald. Voor pastorale beroepskrachten in de Protestantse Kerk wordt gewerkt aan een aparte regeling, via een aanpassing van de kerkorde.

Update vrijdag 22 oktober 2021: Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) werkt aan een aanvraag om de ´Regeling Gratis VOG´ te verlengen samen met de koepels NOV en NOC*NSF. Zodra er meer informatie over bekend is, zullen wij dit aanvullen in dit bericht.

Hoe zorg je dat de gemeente een veilige plek is voor iedereen? Maak ook niet-leuke dingen bespreekbaar, bepleit Sophie Bloemert, specialist veilige gemeente. Lees het hele artikel:

Naar een klimaat van openheid en veiligheid

19 apr 2021 Pijl naar rechts

 

 lees verder